Pepefute

Hét Portaal voor Sporters

Feiten en fabels over eiwitshakes

Feiten en fabels over eiwitshakes

Whey eiwitshakes

Veel fanatieke- en minder fanatieke sporters gebruiken regelmatig eiwitshakes. Deze shakes zijn dan ook een van de meest populaire voedingssupplementen die er zijn. Veel mensen vragen zich echter wel af of het gebruik van complete maaltijdshakes en proteïne shakes wel nodig is. Er gaan veel verhalen de ronde over het gebruik van eiwitshakes. Wat moet je geloven? Hieronder scheppen we duidelijkheid door de feiten en fabels over eiwitshakes voor je op een rijtje te zetten.

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten kun je het beste zien als een verzameling bouwsteentjes. Deze bouwsteentjes worden aminozuren genoemd. Een keten van specifieke van aminozuren vormt een eiwit. Eiwitten vormen op hun beurt weer belangrijke bouwstoffen voor het lichaam. Je kunt het zien als een voedingsstof, net als bij koolhydraten en vet het geval is. Eiwit levert immers calorieën aan je lichaam. De aminozuren die zich in de eiwitten bevinden, bevorderen het herstel en de versterking van lichaamscellen. Het is dus van groot belang om voldoende eiwitten binnen te krijgen om gezond te blijven. Een aantal van de aminozuren die ons lichaam nodig heeft maken we niet zelf aan. Deze essentiële aminozuren halen we uit onze voeding. 

Verschillende soorten eiwitshakes

Zoals je zult begrijpen, is een eiwitshakes een voedingssupplement. Deze voedingssupplementen gebruik je als aanvulling op je dagelijkse voedingspatroon en is dus geen vervanger. Eiwitshakes zijn gemaakt van eiwitten in poedervorm. Daarom worden deze supplementen ook wel “proteïne poeders” genoemd. 

Nutrifoodz-Complete

Deze eiwitsupplementen kun je grofweg verdelen in twee soorten:

  • Whey-eiwit (in Nederland ook wel “wei-eiwit” genoemd
  • Caseïne-eiwit

Whey-eiwit is een bijproduct van melk. Dit komt vrij bij de productie van onder andere kaas. Whey- eiwitten bevatten veel belangrijke aminozuren. Het grote voordeel van whey-eiwit is dat dit snel wordt opgenomen in het lichaam. Deze karakteristieke eigenschap is dan ook van grote waarde voor sporters. Het lichaam verbruikt immers eiwitten om de spieren te laten herstellen na een sportieve inspanning. Dit eiwit is dus uitstekend geschikt voor na het sporten.

Caseïne-eiwit is ook afkomstig uit melk maar dit is een eiwit dat minder snel wordt opgenomen door het lichaam. Caseïne eiwitten kun je dan ook prima innemen voor het slapengaan. Door deze gereguleerde opname zal je lichaam de hele nacht van een eiwit-toevoer gebruik kunnen maken en zal de aanmaak van spierweefsel ook in de nacht plaatsvinden.

Het gebruik van (lactosevrije) soja eiwit is een alternatief op het bovenstaande als je geen zuivel wilt eten of drinken. Hieraan worden regelmatig extracten van zeewier toegevoegd. Het zeewier heeft een ontgiftende werking en bevordert je stofwisseling. 

Wanneer is het verstandig om een eiwitshake te nemen? 

Het gebruik van eiwitshakes kan nuttig zijn voor mensen die intensief sporten, streven naar meer spieropbouw of als aanvulling op het dagelijks voedingspatroon. De behoefte aan proteïne shakes verschilt per persoon. Daarnaast is het goed te vermelden dat je een eiwitshake moet nemen om je spieren de gelegenheid te geven om op te bouwen. Een goed voedingspatroon vormt de basis bij het realiseren van je doelstellingen. 

De vraag die hierbij kan ontstaan is uiteraard hoeveel eiwitten je nodig hebt per dag. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 0,8 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht. In de meeste gevallen is een gezond dagelijks voedingspatroon hiervoor toereikend. Als je intensief sport of streeft naar de opbouw van je spieren, wordt een eiwitinname van 1.4 tot 2.0 gram/kg/dag geadviseerd. Dit is een behoefte die je wellicht niet uit je dagelijkse voeding kunt halen. In dat geval is het verstandig om een eiwitshake te nemen. Als je per dag 170 gram eiwit binnen moet krijgen is dit een hoeveelheid dat overeenkomt met 57 eiwitten uit eieren, vijf bakken magere kwark of acht blikjes tonijn. Dat is in de praktijk best een lastige uitdaging!

Om je fitter te voelen, een betere spijsvertering te krijgen en je totale gezondheid te vergroten kun je ook een complete maaltijdshake van Nutrifoodz nemen als een voedzame snack met veel eiwitten.

Man met een eiwitshake in de keuken

Feiten en fabels over eiwitshakes

Omdat er veel onduidelijkheden bestaan over eiwitshakes, zetten we de belangrijkste feiten en fabels over eiwitshakes voor je op een rijtje:

Een verhoogde eiwitinname, bijvoorbeeld als ontbijt, is schadelijk voor de gezondheid

Fabel. Onderzoeken hebben nog geen schadelijke effecten van een verhoogde eiwitinname uitgewezen. Er zijn echter geen extra voordelen vastgesteld van het gebruik van extra eiwit boven de behoefte die het lichaam hiernaar heeft. Het gebruik van eiwitshakes is absoluut veilig. 

De inname van eiwitshakes zorgt voor betere sportprestaties

Fabel. Eiwitshakes zijn geen doping en het gebruik hiervan is dan ook niet illegaal. Het zal bijvoorbeeld duursportprestaties niet verhogen maar er wel voor zorgen dat het lichaam sneller hersteld en minder gevoelig is voor spierpijn.

Eiwitpoeders helpen bij het afvallen

Feit. Door het gebruik van eiwitpoeders ontstaat er sneller een verzadigd gevoel. Hierdoor zul je sneller stoppen met eten. Als je een dieet volgt waarbij je minder calorieën gebruikt, zul je meer vet verliezen maar meer spieropbouw hebben door het gebruik van eiwitpoeders. Soja eiwitshakes werken bevorderend voor de stofwisseling en helpen zelfs extra bij deze doelstelling. Er zijn overigens geen verschillende soorten voor mannen en vrouwen. 

Eiwitshakes drink je met water

Feit. Je drinkt de eiwitshakes in combinatie met water, melk, karnemelk of vruchtensap.

Lactose-intolerante mensen kunnen géén eiwitshakes gebruiken

Fabel. Lactose-intolerante mensen kunnen wel eiwitshakes gebruiken maar zijn moeten wel opletten op de kwaliteit van het supplement bij de aankoop hiervan. Veganistische varianten bestaan immers uit plantaardige eiwitten. Deze eiwitten bevatten wel essentiële aminozuren maar onderzoeken hebben uitgewezen dat dierlijke eiwitten een effectievere werking hebben in vergelijking met plantaardige varianten. 

Het is geen probleem als je vergeet om een eiwitshake direct na het sporten in te nemen

Feit. Het is immers niet het geval dat je slechter hersteld als je géén eiwitshake neemt na het sporten. Als je gegeten hebt voor je training heeft je lichaam voldoende brandstof aan boord om te herstellen en komt dit niet op minuten of een uurtje aan. Het is belangrijker om over de gehele dag te zorgen voor een goede eiwitvoorziening.  

Proteïne brood

Hou je van brood, maar hebben je spieren proteïne nodig? Staan koolhydraten in de weg van je beach body? Dan is de juiste oplossing Vegan Protein Bread voor jou. Minder koolhydraten en meer proteïne voor de verzorging van je spieren. Zeg dankzij het hoge vezelgehalte vaarwel aan een hongergevoel. En krijg een extra vitamine-kick uit premium pitten en zaden. Natuurlijk en 100% biologisch!

Proteïne shakes kopen

Eiwitshakes zijn op veel plekken verkrijgbaar. Maar de meeste kenners van Proteïne shakes kopen bij Nutrifoodz. Daar koop je producten van uitstekende, hoogwaardige kwaliteit, zonder kunstmatige toevoegingen. Ontdek hier alle producten van Nutrifoodz.